OBECNÁ BEZPEČNOST VÝROBKŮ A NOVÝ LEGISLATIVNÍ RÁMEC

 

1.1 Směrnice EP a Rady č. 2001/95/ES o obecné bezpečnosti výrobků

Označení

Název

2001/95/ES
(GPSD)
(v platném znění)

Změny:
765/2008/ES,
596/2009/ES

Směrnice EP a Rady o obecné bezpečnosti výrobků

Základním dokumentem obecné bezpečnosti výrobků je směrnice EP a Rady č. 2001/95/ES (v platném znění) (GPSD – General Product Safety Directive). Změna 2008/765/ES je platná od 1. 1. 2010 a týká se nové formulace článku 8 odst. 3 GPSD pro případ, že výrobek bude představovat vážné riziko; další její změnou Nařízením 596/2009/ES upravuje přizpůsobení, mimo jiných i této směrnice, regulativnímu postupu s kontrolou.

Směrnice je právní regulací bezpečnosti výrobků, které nespadají pod jiné právní předpisy ES. Pokud neexistují zvláštní právní předpisy Společenství týkající se bezpečnosti dotyčných výrobků, měla by se pro zabezpečení ochrany zdraví a bezpečnost spotřebitelů použít veškerá ustanovení směrnice č. 2001/95/ES.

Článek 12 směrnice č. 2001/95/ES zřizuje systém Společenství pro rychlou výměnu informací RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products) mezi členskými státy a Komisí o opatřeních a akcích přijatých v souvislosti s výrobky, které představují vážné riziko pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů. Podrobně o systému RAPEX pojednává kapitola 1.3 Systém RAPEX - systém pro rychlou výměnu informací o nebezpečných výrobcích.

Cílem směrnice je usnadnit splnění této povinnosti a poskytnout rychlou a jednoznačnou informaci pro efektivní ochranu spotřebitelů. Pokud výrobce nebo distributor zjistí, že jeho výrobek je nebezpečný, musí informovat pověřené orgány stanoveným oznamovacím postupem (notification procedure).

Definice bezpečného výrobku, tak jak ji uvádí směrnice č. 2001/95/ES:

bezpečným výrobkem“ je každý výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek použití, včetně požadavků na životnost, a případně na uvedení do provozu, instalaci a údržbu, nepředstavuje žádné riziko nebo představuje pouze minimální rizika slučitelná s použitím výrobku a považovaná za přijatelná a odpovídající vysoké úrovni ochrany zdraví a bezpečnosti osob, přičemž se berou v úvahu zejména:

i) charakteristiky výrobku, včetně jeho složení, balení, návodů k montáži a případně k instalaci a údržbě;

ii) vliv na jiné výrobky, jestliže lze rozumně předpokládat, že výrobek bude používán s jinými výrobky;

iii) obchodní úprava výrobku, označování štítkem, veškerá upozornění a návody k jeho použití a zneškodnění a veškeré další údaje nebo informace týkající se výrobku;

iv) kategorie spotřebitelů, kteří jsou vystaveni riziku při používání výrobku, zejména děti a starší osoby.

Pozn. pro potravinářské výrobky funguje systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF).