MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

 

1 PRÁVNÍ PŘEDPISY ES

1.2 Nařízení EP a Rady č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS

Obecné požadavky

Nařízení č. 1935/2004 stanoví základní požadavky na materiály a předměty určené pro styk s potravinami:

      výroba musí být v souladu se SVP;

      nesmí se uvolňovat složky do potravin v množství; která by mohla:

·         být nebezpečná pro zdraví,

·         měnit složení potravin,

·         ovlivnit organoleptické vlastnosti potravin (chuť a pach),

      označování, reklama, nabízení a prezentace materiálů/předmětů nesmí být klamavá pro spotřebitele.

Označování

Požadavky na značení předmětů určených pro styk s potravinami musí být uvedeny viditelně, čitelně a nesmazatelně:

§            slovně „pro styk s potravinami“;

§            určení konkrétního použití (kávovar, láhev na víno, polévková lžíce);

§            symbolem.

Připojují se i pokyny pro dodržení bezpečného a vhodného užívání, jméno nebo obchodní jméno, vždy adresa nebo sídlo výrobce, zpracovatele nebo prodejce zodpovědného za uvedení na trh v ES, označení nebo identifikace materiálu nebo předmětů pro zajištění jeho sledovatelnosti.

Zvláštní opatření pro skupiny materiálů a předmětů

….text dále pokračuje v placené verzi….